Langkau ke kandungan utama

DARI AUSTRIA KE SWITZERLAND MENCARI KEINDAHAN SENI DAN PANORAMA ALAM

VIENNA, AUSTRIA
Kota terkenal Vienna adalah merupakan UNESCO World Heritage Site dan juga terkenal sebagai City of Music. Pengemar musik klasik pasti kenal dengan Mozart dan Beethoven yang berasal dari Vienna.
Kota Vienna  dipenuhi bangunan klasik ratusan tahun. Vienna telah beberapa kali menerima anugerah utama “Quality of Living” mengalahkan beratus bandar utama lain yang menyertai. Bandarnya bersih dan teratur sibuk dengan berbagai aktiviti. Semua kedai tutup pada hari Ahad jadi memang tidak banyak yang dapat kami beli melainkan sedikit cederahati dan berjalan-jalan melihat keindahan bandar Vienna.
Lawatan pertama yang dikunjungi di Vienna, Bandaraya Utama Austria, adalah lawatan  ke Istana  Schonbrunn yang bermakna ‘musim bunga yang indah’, salah satu mercu tanda kota itu dan taman bunga yang berdekatan.
Mengikut sejarahnya dataran ini dibina pada tahun 1569 oleh maharaja Holy Maximilian II. Maharaja berkenaan telah menjadikan kawasan ini sebagai destinasi rehatnya untuk memburu.
Di Vienna, sebuah istana iaitu Hofburg adalah mercu tanda yang memperlihatkan pengaruh dan kuasa dalam sejarah Eropah dan juga Austria termasuk dinasti Habsburg. Istana itu telah berkembang menjadi tempat kediaman, gereja muzium, pusat teater dan juga perpustakaan.
SALZBURG , AUSTRIA
Selain destinasi diatas, salah satu lokasi yang harus dikunjungi ialah bandar Salzburg. Perjalanan yang melalui kawasan pergunungan yang indah dan perkampungan yang cantik, sesuai dengan gelaran  ‘bandar muzik’ sebagai mengingati kehebatan ahli muzik legenda Mozart yang dilahirkan pada 27 Januari 1756.
Kehebatan Mozart terletak kepada bakatnya seawal usia tiga tahun apabila sudah mengenali muzik. Pada usia enam tahun dia sudah mampu menghasilkan gubahan muzik untuk dimainkan secara orkestra.
Populariti ciptaan Mozart itu membuatkan namanya diangkat serata dunia selain menjadi tema dalam festival muzik antarabangsa. 
Destinasi seterusnya adalah ke Switzerland untuk melawat kebandar-bandar menarik seperti Zurich, Montreux, Crans Montana, Lugano dan Lusern.
Lihat album foto perjalanan Austria – Switzerland

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

RAIKAN ROMANTIKA CINTA DI PULAU NAMI, KOREA SELATAN

Pulau Nami terletak di daerah Chuncheon dan merupakan lokasi paling digemari oleh pelancong untuk dikunjungi. Tidak lengkap perjalanan anda di bumi Korea sekiranya tidak mengunjungi lokasi penggambaran drama Winter Sonata ini.  Pulau Nami atau nama tempatannya 남이섬 (Namiseom) merupakan sebuah pulau kecil yang berbentuk bulan separa terletak di sebatang sungai. Jarak antara pekan Gapyeong dengan Pulau Nami adalah sejauh 3.8km dan pulau ini berkeluasan 4 km persegi. Kemashurannya melalui drama Winter Sonata menjadikannya lokasi pilihan untuk Drama Malaysia, Panggilan Pulau Nami. Pulau Nami memang cantik tak kira apa musim sekalipun. Pulau ini sangat indah dengan pesona seperti lukisan alam yang mempesonakan Pulau Nami telah dibangunkan pada tahun 1944 kerana banjir pembinaan Empangan Cheongpyeong. Pulau ini dinamakan sempena nama Jenderal Nami, yang meninggal pada usia 27/28 setelah dibunuh kerana dituduh melakukan pengkhianatan selama pemerintahan Raja Sejo, raja ketujuh Joseon Dynasty…

JELAJAH SEJARAH ISLAMIK DI NEGARA TURKI

Mengembara ke negara Turki dan mempelajari serba sedikit sejarah tentang kehidupan di negara Turki. Antara tempat-tempat menarik yang kita boleh lihat & pelajari di Negara ini ialah:
•Masjid Sultan Ahmed (Blue Mosque)
-Masjid bersejarah di Istanbul dan bandar raya terbesar di Turki dan ibu negara Uthmaniyyah. Masjid ini ialah satu daripada beberapa buah masjid yang dikenali sebagai Masjid Biru oleh kerana jubin birunya menghiasi dinding di bahagian dalamnya.
•Hagia Sophia
- Dahulunya gereja, kini telah menjadi sebuah masjid yang sangat indah dan cantik. Bangunan ini menjadi masjid pada masa kekuasaan Kesultanan Uthmaniyah. Kemudian bangunan ini dibuka sebagai museum oleh Republik Turki.
•Istana Topkapi (Topkapi Palace) -Merupakan museum yang menyimpan segala sejarah dan warisan peninggalan Rasulullah serta barang-barang penting seperti Jubah, Al-Quran, Tapak Kaki, Senjata, Peti Emas dan sebagainya. •Bosphorus Cruise -Ingin melihat Turki Eropah dan Turki Asia dalam satu masa? Dengan b…

CATATAN KEMBARA TURKI

Bismillah. Di pagi jumaat yang indah ini, group seramai 28orang akan berlepas ke negara Turkey bersama Syaza Travel & Tours Sdn Bhd. Terima kasih kerana memilih Syaza Travel sbgi Pakej destinasi anda. Doakan semoga perjalanan kami dipermudahkan. 😊😊
Hari 02 : Lawatan ke Hagia Sophia & Blue Mosque di Istanbul. Tmpt yg sgt menarik & wajib berkunjung ke sini. Alhamdulillah dengan cuaca hujan, angin kuat dan suhu mencecah 5celcius, peserta group Turkey makin bersemangat utk mengembara negara Turkey ini. Hari 03 : Lawatan ke kedai Turkish Delight utk merasai & melihat pelbagai jenis Turkish Delight, Teh, Perfume yg terkenal dgn bauan ros yg ada di negara Turkey ini. Perjalanan dari Bndr Bursa melalui tmpt yg bersalji dan pemandangan yg sangat cantik! Semuanya sangat teruja & seronok sekali bermain salji dgn suhu 2degree celcius. Hari 04 : Cappadocia City Tour Lawatan ke Gallery Carpet dimana terdapat pelbagai jenis carpet yg diperbuat 100% handmade. Kemu…