Langkau ke kandungan utama

RAIKAN ROMANTIKA CINTA DI PULAU NAMI, KOREA SELATAN

Pulau Nami terletak di daerah Chuncheon dan merupakan lokasi paling digemari oleh pelancong untuk dikunjungi. Tidak lengkap perjalanan anda di bumi Korea sekiranya tidak mengunjungi lokasi penggambaran drama Winter Sonata ini.
   
 Pulau Nami atau nama tempatannya 남이섬 (Namiseom) merupakan sebuah pulau kecil yang berbentuk bulan separa terletak di sebatang sungai. Jarak antara pekan Gapyeong dengan Pulau Nami adalah sejauh 3.8km dan pulau ini berkeluasan 4 km persegi.
Kemashurannya melalui drama Winter Sonata menjadikannya lokasi pilihan untuk Drama Malaysia, Panggilan Pulau Nami. Pulau Nami memang cantik tak kira apa musim sekalipun. Pulau ini sangat indah dengan pesona seperti lukisan alam yang mempesonakan
Pulau Nami telah dibangunkan pada tahun 1944 kerana banjir pembinaan Empangan Cheongpyeong. Pulau ini dinamakan sempena nama Jenderal Nami, yang meninggal pada usia 27/28 setelah dibunuh kerana dituduh melakukan pengkhianatan selama pemerintahan Raja Sejo, raja ketujuh Joseon Dynasty. Dia adalah seorang askar muda yang berani selama Dinasti Joseon yang ditekan rusuhan yang dipimpin oleh Lee Shi-Ae.
Dipuji kerana keberanianya ia dilantik menjadi Byeongjopanseo (Menteri Pertahanan Nasional). Pada tahun 1965, Byeong-Do Min, menyumbangkan dua ribu pohon ke pulau yang termasuk Cherry, Ginkgo, Redwood, Tulip, White Birch, dan White Pine.
Keajiaban jelas yang berlaku di Pulau Nami ialah suasana 4 musimnya. Ini bermakna kunjungan anda tidak akan pernah sama pada setiap musim yang berbeza.
Musim bunga menjanjikan anda keindahan bunga-bunga yang sedang berkembang, menyediakan panorama yang indah sekali, manakala jika anda melawat pada musim panas kehijauan pohon di Pulau Nami pasti menggamit keindahan.
Jika anda melawat semasa musim luruh anda akan mengalami suasana yang megah dan romantis. Dan juga tidak jauh berbeza apabila anda melawat pada musim sejuk dimana keindahan pulau ini menjadi sangat menarik persis babak-babak sebenar adengan romantis drama Winter Sonata.
Di Pulau Nami ini, para artis dari seluruh dunia menghimpunkan karya-karya mereka dan berkongsi rasa damai yang diterjemahkan dari keunikan pulau ini. Pulau ini juga merupakan tempat berlangsungnya acara-acara kebudayaan yang diadakan setiap minggu, menjadikannya daya penarik bagi pelancongan kebudayaan dan artistik di Korea ini.
Pelbagai aktiviti yang boleh dijalankan di sini termasuk, berbasikal pada musim bunga, bersukan air pada musim panas, merakam foto-foto kenangan pada musim luruh dan bermain salji pada musim sejuk.
Di sini terdapat beberapa restoran jika anda ingin menjamu selera dan tempat solat yang selesa. Anda tidak perlu risau untuk menghabiskan masa lawatan sehari suntuk disini kerana terdapatnya banyak makanan yang enak lagi halal disamping boleh melaksanakan solat di sini. 
 Lihat album gambar semasa lawatan ke Korea Selatan. Artikel selanjutnya adalah lawatan tempat-tempat menarik sekitar Seoul.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

JELAJAH SEJARAH ISLAMIK DI NEGARA TURKI

Mengembara ke negara Turki dan mempelajari serba sedikit sejarah tentang kehidupan di negara Turki. Antara tempat-tempat menarik yang kita boleh lihat & pelajari di Negara ini ialah:
•Masjid Sultan Ahmed (Blue Mosque)
-Masjid bersejarah di Istanbul dan bandar raya terbesar di Turki dan ibu negara Uthmaniyyah. Masjid ini ialah satu daripada beberapa buah masjid yang dikenali sebagai Masjid Biru oleh kerana jubin birunya menghiasi dinding di bahagian dalamnya.
•Hagia Sophia
- Dahulunya gereja, kini telah menjadi sebuah masjid yang sangat indah dan cantik. Bangunan ini menjadi masjid pada masa kekuasaan Kesultanan Uthmaniyah. Kemudian bangunan ini dibuka sebagai museum oleh Republik Turki.
•Istana Topkapi (Topkapi Palace) -Merupakan museum yang menyimpan segala sejarah dan warisan peninggalan Rasulullah serta barang-barang penting seperti Jubah, Al-Quran, Tapak Kaki, Senjata, Peti Emas dan sebagainya. •Bosphorus Cruise -Ingin melihat Turki Eropah dan Turki Asia dalam satu masa? Dengan b…

CATATAN KEMBARA TURKI

Bismillah. Di pagi jumaat yang indah ini, group seramai 28orang akan berlepas ke negara Turkey bersama Syaza Travel & Tours Sdn Bhd. Terima kasih kerana memilih Syaza Travel sbgi Pakej destinasi anda. Doakan semoga perjalanan kami dipermudahkan. 😊😊
Hari 02 : Lawatan ke Hagia Sophia & Blue Mosque di Istanbul. Tmpt yg sgt menarik & wajib berkunjung ke sini. Alhamdulillah dengan cuaca hujan, angin kuat dan suhu mencecah 5celcius, peserta group Turkey makin bersemangat utk mengembara negara Turkey ini. Hari 03 : Lawatan ke kedai Turkish Delight utk merasai & melihat pelbagai jenis Turkish Delight, Teh, Perfume yg terkenal dgn bauan ros yg ada di negara Turkey ini. Perjalanan dari Bndr Bursa melalui tmpt yg bersalji dan pemandangan yg sangat cantik! Semuanya sangat teruja & seronok sekali bermain salji dgn suhu 2degree celcius. Hari 04 : Cappadocia City Tour Lawatan ke Gallery Carpet dimana terdapat pelbagai jenis carpet yg diperbuat 100% handmade. Kemu…